Care este riscul de cancer datorat folosirii telefonului mobil

de: Ioana Bîrsan
28 02. 2017

Odată cu progresul tehnologiei au apărut o serie de ipoteze și neîncrederi, susținându-se posibilitatea ca aceasta să dăuneze într-o măsură sau alta sănătății utilizatorilor. În ceea ce privește ideea că telefoanele mobile ar putea fi o cauză a cancerului, putem să ne întrebăm dacă această opinie este corectă.

Probabil că vi se pare cunoscută fraza că ar trebui să ne îngrijorăm cu privire la undele radio emise de smartphone-ul din dotare, întrucât ele pot cauza apariția cancerului. Spre liniștea sufletească a fiecăruia, trebuie să menționez că nu există nicio dovadă solidă care să demonstreze o legătură între apariția cancerului și utilizarea telefonului. Partea proastă este că lucrurile nu sunt niciodată atât de simple.

În primul rând, undele radio sunt într-adevăr un o formă de radiație, dar ele sunt relativ unde de frecvență joasă. În schimb, frecvența ridicată, undele ridicate de energie (precum razele-X), pot afecta ADN-ul, lucru pe care undele de frecvență joasă nu îl pot face, conform Wired.

Primul studiu real care tratează problema legăturii dintre utilizarea telefoanelor mobile și apariția cancerului a analizat legătura dintre zona apariției tumorii cerebrale și urechea pe care o folosim cel mai des când vorbim la telefon. Ceea ce au descoperit cercetătorii este că 75% dintre pacienții analizați au dezvoltat tumori pe acea parte a capului de care se foloseau cel mai mult în acest sens.

Deși etica îi împiedică pe cercetători să-i bombardeze pe pacienți cu unde radio pentru a vedea rezultatele exacte, aceștia s-au folosit de instrumentele cele mai comune folosite în experimente de genul asta – șobolanii. În urma unui experiment de acest gen, specialiștii au descoperit că animalele care erau expuse la unde radio au dezvoltat tumori.

Cu toate că acest studiu ne poate face să ne îngrijorăm, trebuie să ținem cont de faptul că țesuturile șobolanilor sunt diferite de ale noastre și că există o posibilitate ca acestea să reacționeze diferit în cazuri asemănătoare. În plus, cercetătorii au proiectat asupra subiecților de șapte ori mai multe radiații decât cele la care este expusă o persoană în mod normal atunci când se folosește de smartphone.

În final, concluzia ar fi că telefoanele ar putea cauza cancerul și asta pentru că nu există o dovadă clară care să dovedească legătura dintre cele două, sau care să o infirme. În plus, specialiștii au afirmat că în ultimii 40 de ani ratele apariției tumorilor cerebrale nu au crescut, deși expunerea la tehnologiile care emit unde radio a crescut.